Virallisraportoinnin automatisointi: kokeilua ja jatkoa

Nyt on kokeiltu automaattisempaa tekstin tuottamista Underhoodin teknologialla ja kokeilukohteena on ollut Maanmittauslaitoksen henkilöstöraportti.

Kun seurattavat mittarit ovat selkeitä ja päästään yhteisymmärrykseen niiden arvoissa tapahtuneiden muutosten sanoittamisesta, tekstin tuottamista voidaan automatisoida. Tässä mielessä kokeilu siis onnistui ja Maanmittauslaitos jatkaa vielä tuloksiin perehtymistä Underhoodin tukemana.

Myös Underhoodin Sami Kuusela kertoo elävään tyyliinsä yhteisestä harjoituksestamme, joka synnytti Rabotti-raportointirobotin esiasteen.

Automatisointi avuksi talousraportointiin?

Virallisraportoinnin automatisointi -projektimme tarkoituksena on selvittää, kuinka laajalti raporttiautomaatiota voidaan ottaa käyttöön erilaisissa valtionhallinnon tuottamissa niin sanotuissa pakollisraporteissa. Näistä valtaosa on taloushallinnon puolella, vaikka tekninen kokeilumme tehtiinkin henkilöstöraportilla.

Näyttää siltä, että henkilöstöraportti olikin oiva valinta kokeilukohteeksi. Valtion eri virastot käyttävät pitkälti samoja mittareita henkilöstötoimintansa suunnitteluun ja seurantaan. Kun mennään talouteen, virastojen ydintoimintojen väliset erot alkavat näkyä ja kattavan automaation edellyttämää yhtenäisyyttä on vaikeampi löytää. Tutkimuslaitoksen toiminta ja sen taloudellinen mittaaminen poikkeaa varmasti esimerkiksi lakeja säätävän ministeriön toiminnan mittaamisesta.

Onko eroja niin paljon, että yhtenäistämiseen ja talousraportoinnin automatisointiin ei ole edellytyksiä? Tätä selvitämme vielä kevään aikana.

Pitkä tie kohti raportointirobotteja

Rinnalla Maanmittauslaitos tutkii vielä Rabotin käyttöä; voidaanko sen tuella siirtyä uuteen henkilöstöraporttinsa tuottamisen tapaan? Jos voidaan, seuraava askel on lähteä kertomaan kokemuksistamme valtion henkilöstöjohdolle.

Tällainen mahdollisuus meille on jo alustavasti luvattu henkilöstöjohdon foorumiin. Tuossa tilaisuudessa, joka ajoittunee maalis-huhtikuulle, saamme toivottavasti palautetta siitä, onko valtionhallinnolla edellytyksiä yhtenäiseen automatisoituun henkilöstöraportointiin.

Kun olemme koonneet henkilöstöjohdon käsitykset, tehdään jatkoa koskevat päätökset. Mahdollisesti johtaen yhteisen ratkaisun suunnitteluun kilpailuttamisineen. Mutta ei mennä asioiden edelle, monen muunkin asian pitää tällöin olla kunnossa. Kuten sen, että meillä on raportoinnin alusta, jolla eri lähteiden datat saadaan sujuvasti raporttirobotinkin työstettäväksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avainsanat: , , , ,

Tietoa kirjoittajasta:
Martti Kallavuo on työskennellyt Valtiokonttorissa kymmenisen vuotta johtaen suurempia (Kieku) ja pienempiä valtionhallinnon hankkeita hankejohtajana sekä konsultoiden virastoja digitalisaatiohankkeiden johtamisessa ja systeemiajattelussa. Työ jatkuu edelleen ja nyt Martti on mukana myös Tietokiri-hankkeessa virallisraportoinnin automatisoinnin vastuullisena. Twitter: @MKallavuo

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

captcha