VMBaro – strategisen henkilöstösuunnittelun kultakaivos

Mitä yhteistä on VMBaron tulosten käsittelyllä ja jouluisella sukulaisten tapaamisella?

No, tavataan kerran vuodessa. Jutellaan niitä näitä, on ”ilimoja pirelly”. Kerrataan taas yhdessä tärkeät tunnusluvut (indeksit, verenpaineet, tulehdusarvot) ja yritetään muistella, mitkä olivatkaan ne hyvät raja-arvot. Koitetaan rupatella, vaikka ei ihan saada jutun juuresta kiinni.

”Kyllä me tästä aletaan pikkuhiljaa kotia päin. Voitaisiin tosiaan kesällä niitä puutalkoita. Soitellaan.”

Erotessa hymyillään ja ollaan vähän nolona tyytyväisiä siitä, että seuraavaan kertaan on taas vuosi.

Aika monessa virastossa suhde VMBaroon lienee samankaltainen ja etäisen asiallinen. Tiedetään, että se voisi olla hyvä juttu, mutta samalla mielikuva on hieman vieras ja vaikeasti lähestyttävä. Entäpä jos VMBaron koko prosessi kehitettyisi sellaiseksi, että se olisi enemmän kuin jouluinen muodollisuus – tärkeä ja hyödyllinen osa arkea?

Hyvin toimiva henkilöstökysely voi antaa merkittävän hyödyn monen asian suhteen: tiedolla johtaminen, johtamisen ja esimiestyön kehittäminen, osaamisen kehittäminen, työhyvinvointi ja niin edelleen.

Henkilöstökehittämisen joululahja

Rikosseuraamuslaitos lähti pari vuotta sitten kehittämään strategista henkilöstösuunnittelua. Projektissa pohdittiin muun muassa sitä, miten strategiset linjaukset näkyvät tulostavoitteista virkamiestason työnkuviin asti. Näin voitiin vahvistaa henkilöstösuunnittelun strategialähtöisyyttä. Yhtenä projektin osana tarkasteltiin henkilöstömittareita. HR-mittareiden analysoinnin kohdalla ilmeni, että VMBaron indeksien käyttökelpoisuus pitäisi tarkistaa. Jotain oli tehtävä.

Asian tiimoilta otettiin yhteyttä Valtiokonttoriin, joka silloin vastasi VMBaro-prosessin kehittämisestä. Nyttemmin palvelu on siirtynyt Palkeisiin. Valtiokonttorista pyydettiin koko valtion VMBaro-tulosten ja jos mahdollista myös Risen omien tulosten faktorianalyysi. Ja se saatiin! Ensimmäinen koko valtion vastausten faktorianalyysi uusien kysymysten aikana. Tämähän on varsinainen kultakaivos.

Homma meni siihen, että allekirjoittaneelta henkilöstön kehittäjältä lähti mopo keulimaan saman tien. Sellainen analyysi on enemmän kuin joululahja! Tämähän tulee muuttamaan todella paljon.

Analyysin perusteella laitettiin välittömästi uusiksi myös Risen työhyvinvoinnin kehittämisohjelman laatiminen. Analyysistä voidaan johtaa uudet indeksit ja pystytään laatimaan entistä tarkemmin kohdennettuja mittareita. Nyt saadaan esimerkiksi erilliset mittarit johtamiseen ja esimiestyöhön.

Eihän tämä tietenkään ole ratkaisu kaikkeen, mutta antaa joitakin tärkeitä vastauksia ja erityisesti tukun oikeita kysymyksiä – paremmin kuin koskaan ennen valtion henkilöstömittarin historiassa.

Tässä vaiheessa henkilöstön kehittäjältä valuu kuola jo molemmista suupielistä.

Kohti valoisaa tulevaisuutta

Nyt on asetettu kirves, ei puun juurelle, vaan alasimelle auraksi taottavaksi. Meillä on todella hyvä mahdollisuus tehdä valtion henkilöstökyselyllä paljon hyvää.

Jatkossa kehitetään VMBaroa edelleen. Parannetaan kysymyksiä entisestään, samoin analyysin kehittäminen on hyvällä alulla. Rakennetaan oheen tukijärjestelmää virastojen VMBarojen toteutuksen ja tulosten käytön kehittämiseen. Avot.

Harry Anttila Palkeet/Rise

Kirjoittaja on ollut viimeisen kymmenen vuotta Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstöhallinnossa kehittämistehtävissä. Maalis-elokuun 2019 hän on henkilökierrossa Palkeissa tekemässä VMBaron kehittämistä.

Tutustu faktorianalyysin case-kuvaukseen.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avainsanat: , ,

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla julkaistaan eri asiantuntijoiden blogitekstejä. Haluatko kirjoittaa blogiin esimerkiksi tiedolla johtamiseen, data-analytiikkaan tai tiedon analysointiin liittyen? Ota yhteyttä osoitteeseen viestinta ( at ) valtiokonttori.fi.