Ensimmäinen kokeilu julkishallinnon raportointipalvelun näkymistä julkaistu

Tietokiri-hankkeen yhtenä alaprojektina kehitämme julkishallinnon raportointipalvelua, jonka tavoitteena on saattaa kunnista kerättävä taloustieto sekä valtionhallinnon talous-, henkilöstö- ja tuloksellisuustieto helposti kaikkien tietoa tarvitsevien tai siitä kiinnostuneiden saataville. Nyt ensimmäinen tiedon esittämistapaan liittyvä kokeilu on julkaistu kommentoitavaksi.

Näkymiin koottu ollennaisia tietoja

Projektissa päätettiin lähteä kokeilemaan Dear Lucy Oy:n tarjoaman dashboard-palvelun soveltuvuutta tähän tarkoitukseen yhtenä tiedontarjoamisen tapana. Dashboardien, jotka suomeksi kääntyvät ehkä kuvaavimmin raportointinäkymiksi, ideana on, että johonkin aihealueeseen liittyvää tietoa tarjotaan mittareiden ja visualisointien kautta helposti ymmärrettävässä muodossa yhtenä näkymänä.

Raportointinäkymä on eräänlainen tilannekuva, johon on valmiiksi koostettu olennaisiksi katsotut tiedot. Näkymältä voi yhdellä silmäyksellä nähdä, missä mennään. Kääntöpuolena toki on, että näkymiä määriteltäessä täytyy tehdä valintoja, kaikkea ei voi näyttää. Olennaista onkin ymmärtää tämä ero näkymien ja itsepalvelukäyttöön perustuvan laaja-alaisempaa ja tarkemman tason tietoa tarjoavan raportointivälineen välillä.

Kokeilussa on ensimmäisiksi näkymiksi valittu valtion henkilöstö- ja talousarviotiedot. Tietolähteenä käytetään valtion talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmää.

Tutustu raportointinäkymiin tästä >

Teimmekö oikeita valintoja? Onko sisältö ymmärrettävää? Anna palautetta!

Projektiryhmä ottaa mielellään vastaan kommentteja kokeiluun liittyen. Palvelun kokeiluluonteisuuden vuoksi siinä on varmasti joitain toiminnallisia puutteita tai pieniä käyttömukavuutta heikentäviä elementtejä. Tässä vaiheessa meitä kiinnostaa jatkokehityksen kannalta erityisesti käyttäjien näkemykset siitä,

  • onko tieto ymmärrettävää,
  • ovatko valitut tietosisällöt käyttäjien kannalta ”oikeita” ja toisaalta
  • miten näkymiä olisi hyvä kehittää, jotta palvelu olisi selkeämpi ja tieto helpommin ymmärrettävää; mitä jättäisit pois, mitä ottaisit tilalle.

Kommentit ja kysymykset aiheeseen liittyen voi lähettää osoitteeseen anna.sirenius (at) valtiokonttori.fi.

Avainsanat: , , ,

Tietoa kirjoittajasta:
Valtiokonttorissa työskentelevä Anna Sirenius on taustaltaan taloushallinnon asiantuntija. Tietokirissä hän on ollut mukana asiakastarvehaastatteluissa ja hänen vastuullaan on julkishallinnon raportointipalvelu -projekti, jossa uudistetaan julkishallinnon taloustiedon jakelu yhteen uuteen raportointipalveluun. Twitter: @annaripannari

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

captcha