Hallituksen esitys tiedolla johtamisen vahvistamisesta jatkovalmisteluun

Kuvituskuva: Hallituksen esitys jatkovalmisteluun

Vuoden 2018 jälkipuoliskolla #Tietokiri-hanke valmisteli valtiovarainministeriön kanssa hallituksen esitystä Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksesta (Palkeet) annettavaksi laiksi ja Valtiokonttorista annetun lain muuttamisesta. Esityksessä lakeihin oli tarkoitus lisätä tiedolla johtamisen edistämiseen liittyvää säädöspohjaa.

Aikatauluhaasteiden vuoksi lakiehdotus siirrettiin jatkovalmisteluun. Tiedolla johtamisen osuus erotettiin omaksi kokonaisuudekseen, joka valmistellaan erilliseksi hallituksen esitykseksi vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla. Muilta osin alkuperäinen hallituksen esitys etenee eduskunnan lainsäädäntöruuhkassa toivottavasti vielä tämän hallituskauden aikana.

Palvelumalli, käytettävät tietovarannot ja tietosuoja kuvataan tarkemmin

Lausunnolla olleesta alkuperäisestä hallituksen esityksestä saatiin paljon arvokasta palautetta myös tiedolla johtamisen osalta. Palautteissa vahvistui näkemys, että tiedolla johtamisen edistäminen ja tietojen hyödyntäminen nähdään tärkeänä ja edistettävänä asiana, mutta kokonaisuuden toteuttaminen on haasteellista ja lakiehdotusta on vielä tarkennettava. Lausunnoissa todettuja asioita hyödynnetään asian jatkovalmistelussa. Valmisteluvaiheessa hyödynnetään valmistelun kannalta keskeisten konsernitoimijoiden ja asiakasvirastojen osaamista.

Valmistelutyössä korostuvat kytkökset muihin #Tietokiri-hankkeessa työn alla oleviin asioihin, etenkin palvelun, sen mahdollistavan alustan toiminnan ja palvelun käyttämien tietojen kuvaukseen. Hallituksen esityksen valmisteluun pyritään saamaan konsultaatiota tietosuojavaltuutetulta jo heti työn alkumetreillä. Työssä on mukana asiantuntijoita ja juristeja Palkeista, Valtiokonttorista ja valtiovarainministeriöstä.

Uusi hallituksen esitysluonnos tulee lausunnoille ensi keväänä.

Lisätietoja Tietokiri-hankkeesta ja lainsäädännön osalta antavat:

  • Olli Ahonen ja Eija Louhelainen, Valtiokonttori
  • Emilia Katajajuuri ja Heikki Asikainen, Palkeet
  • Pauliina Pussinen ja Jarmo Huotari, valtiovarainministeriö

Avainsanat: , , , , , , ,

Tietoa kirjoittajasta:

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

captcha