587 929

Kuva punaisesta puurakennuksesta, tekstinä 587929 rakennusta Uudellamaalla.

Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan mukaan Uudellamaalla on yli puoli miljoonaa, yhteensä 587 929 rakennusta. Näistä rakennuksista noin 233 000 on asuinrakennuksia. Helsingissä asuinrakennuksia on noin 35 000. Näitä – ja monia muita kiinnostavia Suomeen liittyviä lukuja löytyy Suomigrammi-palvelusta.

Suomigrammi on Paikkatietoalusta-hankkeessa rakennettu työkalu, joka luo tilastoja maastotiedosta ja visualisoi Suomeen liittyviä paikkatietoja.

Rakennusten lisäksi Suomigrammi sisältää tiedot 18 muusta Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan aineistosta. Näitä ovat esimerkiksi autotiet, järvivedet, pellot ja suot. Tiesitkö, että Suomen soisin kunta on Utajärvi, jonka pinta-alasta puolet on suomaata? Tai että Suomen kunnista eniten peltoja kokonaispinta-alaltaan on Salossa? Suomigrammin tietoja voi hakea kunnittain tai maakunnittain ja se näyttää tiedot joko kartalla tai diagrammina.

Tulevaisuudessa reaaliaikaista tilannekuvaa

Suomigrammia pilotoidaan nyt betavaiheessa Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan aineistolla. Tulevaisuudessa, kun Kansallisen maastotietokannan (KMTK) aineistoa on saatavilla, palvelu voi tarjota reaaliaikaista tilannekuvaa esimerkiksi siitä, minne päin Suomea rakennetaan uusia rakennuksia. Tämän mahdollistaa KMTK-aineistoon tallennettavat kohdekohtaiset elinkaaritiedot.

Tällä hetkellä Suomigrammi näyttää siis vain sen, mitä Maastotietokantaan on tallennettu. Tarkempaa tietoa esimerkiksi rakennusten käyttötarkoituksesta löytyy Väestörekisterikeskukselta. Kansallinen maastotietokanta helpottaa tietojen yhdistelyä.

Suomigrammi on kuitenkin nykyiselläänkin helppokäyttöinen tilastotyökalu kaikille Suomen maastotiedoista kiinnostuneille. Se taipuu myös tiedolla johtamisen välineeksi päätöksentekoon tai tietolähteeksi toimittajille, tutkijoille ja raportoijille varsinkin tulevaisuudessa, kun dataa on enemmän saatavilla.

Tutustu: beta.paikkatietoalusta.fi/suomigrammi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Avainsanat: , , ,

Tietoa kirjoittajasta:
Tietokiri-sivustolla Viikon lukua päivittää moni eri henkilö eri organisaatioista. Haluatko tarjota mielenkiintoisia lukuja tälle palstalle? Ota yhteyttä osoitteeseen analysointipalvelu ( at ) valtiokonttori.fi.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

captcha